Muzeul Manastirii Samurcasesti

Muzeul Manastirii Samurcasesti

Muzeul Manastirii Samurcasesti detine o importanta colectie de arta religioasa si un consistent fond de carte veche din protopopiatele din Ilfov si Giurgiu. In Colectia muzeala a manastirii sunt expuse o seama de obiecte de cult cu valoare de patrimoniu: icoane, sfinte vase, sfinte cruci, vesminte, carti vechi si altele.

La prima vedere, atrag atentia cele doua icoane ce reprezinta pe Mantuitorul Iisus Hristos si Maica Domnului pictate de Gh. Tattarescu, de fapt singurele icoane pastrate din biserica veche a manastirii.

Dintre icoanele expuse, o parte sunt danii oferite manastirii de credinciosi. Retin atentia cele doua icoane mari, picturi in ulei pe lemn, reprezentand pe Sfanta Tecla si Sfantul Arhidiacon Stefan, semnate de pictorul Anton Serafim la inceputul secolului al XlX-lea. Alta icoana valoroasa este o pictura din anul 1703, lucrata pe lemn, acoperita cu foita, reprezentand pe Maica Domnului pe tron cu Pruncul, deasupra Dumnezeu Tatal, in dreapta si in stanga Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, langa tron, Sfintii Dimitrie si Gheorghe si, pe margini, doisprezece profeti.

Muzeul Manastirii Samurcasesti  - Ciorogarla

Deosebit de valoroase sunt obiectele de cult lucrate artistic din argint, cu care a fost inzestrata biserica manastirii de boierul Constantin Samurcas la anul 1808, expuse in vitrina din centrul primei sali si anume: doua anafornite, doua cutii pentru sfinte moaste, disc, steluta, lingurite pentru Sfanta Euharistie, doua cadelnite si doua sfesnice. La acestea se adauga un potir din argint, cizelat cu motive florale, cu paharul aurit, donat de boierul Constantin Sabareanu si o candela mare din argint, cu legaturi artistice din argint aplicate, cu inscriptii in limbile franceza, greaca si romana, reprezentand ingeri si stema Tarii Romanesti, care a fost donata manastirii in anul 1842 de catre Sevastita Sutu, nascuta Ghica.

Un exponat de mare valoare artistica este Sfantul Epitaf ce reprezinta Punerea in mormant a Mantuitorului Iisus Hristos, brodat pe catifea maro-grena cu fir de aur si argint, pe margine avand inscriptie in limba greaca, lucrat de ctitora manastirii Zoe Samurcas la anul 1808.

Epitaf

De asemenea, o pictura interesanta este si cea realizata pe cap de peste-somn avand ca tema Pescuirea Minunata de pe Lacul Tiberiada, a pictorului Ioan Baldovin - ucenic al Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica. Colectia muzeala adaposteste si litografii dupa originalele care se afla la Muzeul de Istorie, privind Revolutia de la 1821, eveniment istoric ce are legatura cu trecutul manastirii, intr-o vitrina se poate admira si crucea de masa, sculptata in lemn, imbracata in argint filigranat donata manastirii de catre Tudor Vladimirescu. De altfel, multe obiecte de cult se pot observa pana la iesirea din muzeu, unde Cartea de oaspeti poate retine si cateva impresii asupra asezamantului monahal.

Prin urmare, frumosul asezamant monahal, precum si obiectele de cult si patrimoniu, adapostite in minunatul muzeu al manastirii, ne cheama pe toti, pelerini, inchinatori si rugatori sa ne bucuram impreuna cu sfintii lui Dumnezeu dar mai cu seama cu Mult Milostiva si Preacuvioasa Parascheva, care ocroteste aceasta oaza de rugaciune si comuniune, cerandu-le ajutorul pentru a spori iubirea noastra fata de Dumnezeu.

Galerie Foto

  • Muzeul Manastirii Samurcasesti - interior 
    Muzeul Manastirii Samurcasesti - interior
  • Icoane pictate de Gh. Tattarescu 
    Icoane pictate de Gh. Tattarescu
  • Icoane pe lemn - sec. al XIX-lea 
    Icoane pe lemn - sec. al XIX-lea
  • Icoane sec. XIX 
    Icoane sec. XIX
  • Epitaf 
    Epitaf
  • Obiecte liturgice 
    Obiecte liturgice
  • Carti de cult 
    Carti de cult